Szonja Blogja

Szonja Blogja

Zene - Rap, mint zenei műfaj

2021. május 11. - Garai Szonja

A mai blog posztom témája nem más, mint a zene. Ugyebár a zene a mindennapunk része. Véleményem szerint elkerülhetetlen, hogy ne hallgassunk zenét. Ha bemegyünk egy bevásárlóközpontba, tömegközlekedés közben és az autóban is mindig szól a zene a rádióból. A zene kikapcsolódást és megnyugvást szokott eredményezni. Viszont én most kifejezetten egy zenei műfajról szeretnék írni és ez a rap. Úgy gondolom, hogy ma már nem annyira népszerű a rap, mint volt. Persze ízlések és pofonok. Nézzük meg közelebbről ezt a műfajt.

 Az 1970-es években alakult ki a rappelés Amerikában, pontosabban New York városában a „fekete közönség által”. Ez egyfajta énekstílus. Majdnem olyan, mint egy versmondás, de mégse. Mivel a rapet egy ütem ritmusához igazítják hozzá.

Szerintem ma már mindenki ismer híres amerikai rappereket. Ilyen például 50 cent, IceCube, 2Pac, Snoop Dogg vagy Eminem.

Azonban ha valakit nagyon érdekel ez a téma, akkor ajánlom figyelmébe a „Straight Outta Compton” című filmet, magyar címe „Egyenesen Comptomból”. Ez a film bemutatja a raperkedést Amerikában.

Íme egy youtube link az előzetesről: https://www.youtube.com/watch?v=rsbWEF1Sju0

Sajnos nem találtam magyar előzetest, de több weboldalon is el tudjátok olvasni, hogy lényegében miről szól.

 Kíváncsi voltam, hogy vajon mennyire népszerű ez a zenei műfaj a fiatalok körében itthon és úgy tűnik, hogy nagyon sokan szeretik, és sokszor járnak el rap koncertekre. Meginterjúztattam Juhász Rékát, aki nagy rajongója ennek a műfajnak. Juhász Réka, amúgy a Kodolányi János Egyetem tanulója. Elmondása szerint régen rapperkedett, viszont ma már inkább csak szereti ezt a műfajt és koncertekre jár a barátaival. Kérdeztem, hogy kik a kedvenc előadói : elsősorban Essemm (Boros Tamás), majd említette a BSW-t. Még interjút is készített velük, annyira kedveli őket.

 Ugyanakkor azt is mondta, hogy azért kezdte el őket kedvelni és rendszeresen hallgatni, mivel a múltjában átesett egy mélyponton és akkoriban csak a zenében talált megnyugvást. Ekkor talált rá a rap műfajra és a magyar előadókra. A rap szövegük sokat segített Rékának abban, hogy tovább léphessen. Ma már igazi fannak nevezhető. Szinte majdnem minden koncerten ott tombol és élvezi a zene és a barátai társaságát. 

Ha érdekel a videós interjú Rékával, akkor íme a link: https://www.youtube.com/watch?v=JsyCOfC7PrI

 

 Ha másik szempontból nézzük, akkor rapet általában olyan dolgokról írnak a zenészek, amiket átéltek. Legyen az fájdalom, boldogság, szakítás, a szövegben érezni lehet a fájdalmat vagy a boldogságot, vagyis a bölcsességet és a megtapasztalt élményeket. Én nem vagyok nagy rap szerető, viszont nem is ítélem el. Viszont ez is egy zenei műfaj és hazánkban egyre híresebb. A következő Essemm koncerten biztosan megtaláltok!:)

A bejegyzés trackback címe:

https://szonja-garai.blog.hu/api/trackback/id/tr2816531246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása